Közvéleménykutatás

Mi alapján választ kivitelezőt ?
Mit gondol a polisztirol zsalus technológiáról?
 

Passzívház, energiatakarékos ház

Egy épület üzemeltetéséhez – a fűtéshez/hűtéshez, a világításhoz, a melegvíz előállításhoz – energiára van szükség, és általánosságban elmondható, hogy igen sok energiát használunk fel erre a célra. Pedig az energiaszükségletet csökkentő, minimalizáló építészeti technológiák már rendelkezésünkre állnak: ezeknek köszönhetően született meg az alacsony energiaigényű A+-os ház, illetve a passzívház is.

Az épületek energiafogyasztását az energiaosztály szerinti besorolás alapján lehet kategorizálni. Az egyes energiaosztályokat betűkkel jelölik, a legrosszabb minősítés az I jelölésű, a követelményeknek eleget tevő a C jelet kapta, míg az energiatakarékos épületek közé soroljuk a B, az A és az A+-os házakat.

Az A+-os ház ugyanaz, mint a passzívház?

Nem. A besorolás kizárólag az energiafelhasználásra vonatkozik, ennek megfelelően az A+-os ház olyan, fokozottan energiatakarékos épület, amelynek összesített energetikai jellemzője 55% alatti. Egy A+ minősítésű ház fűtési energiafogyasztása földgázra vetítve nem haladhatja meg a 8-12 m3/m2/év értéket.

Akkor mi az a passzívház?

Egy passzívház fűtési energiafogyasztása nem lehet nagyobb, mint 1m3 földgáz /m2/év. Míg az A+-os épületeknél nem, addig a passzívházaknál kötelező a hővisszanyerős szellőzés alkalmazása. Egy passzívház összesített energetikai jellemzője 20% alatti.

Fentiekből következik, hogy minden passzívház A+-os ház, de a két fogalom ettől még nem ugyanaz, és nem összekeverendő a két megnevezés.

Neoporház
A+ ház és passzívház építés